Bezglutenowe i pyszne! Idealny podwieczorek albo śniadanie? ;)
Śmiało mogę powiedzieć- lubię placki! :)))
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
- 1 łyżeczka stevi
- garść borówek
- garść truskawek
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
- Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z żółtkiem, mąką jaglaną, proszkiem do pieczenia, stevią i jogurtem naturalnym.
- Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
- Ciasto podzielić na dwie części- do jeden dodać borówki, do drugiej drobno pokrojone truskawki.
- Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać po łyżce ciasta, lekko je rozsmarowując.
- Znacznie zmniejszyć temperaturę i smażyć pod przykryciem, następnie placki odwrócić i smażyć z drugiej strony trochę krócej.
- Placuszki podawać układając jeden na drugim (bądź rozkładać na talerzu) przekładając musem owocowym z truskawek i borówek.
Całość (16 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 33kcal
to się nazywa miłość od pierwszego wejrzenia! Dopisuję do listy: "to trzeba zrobić"!
OdpowiedzUsuńKusisz :) Muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuń