Czyli zielono mi!!
Kolejny pyszny letni obiad:)
Połączenie chłodniku z kotlecikami z kuskusem i cukinią- jedno z lepszych!
Składniki:
Chłodnik
- 370g jogurtu naturalnego
- kilka łyżek bulionu warzywnego
- 5 ogórków
- koperek
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka pistacji
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 1 cukinia
- koperek
- 1 jajko
- przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn
Przygotowanie:
Chłodnik
- Jogurt naturalny wymieszać z bulionem.
- Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie dodać do jogurtu.
- Do całości dodać posiekany koperek i przyprawy.
- Schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
- Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Cukinię zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), odcedzić z nadmiaru wody i dodać do kaszy z jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
- Wszystko razem wymieszać, a następnie uformować małe kotleciki.
- Kotleciki piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.690kcal
1 porcja- ok. 345kcal
Biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuń