Kwintesencja zdrowej słodyczy! :)
Pewnie już wielu z Was przekonało się, że ciasta z mąki migdałowej są niezastąpione!
A jakby dodać do tego przesłodkie daktyle, banany i garść nerkowców? Oj wyszło coś pysznego... lekko zbite i mokre, naturalnie słodkie- idealne!
Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, także jeśli już zabrakło Wam podczas świątecznego ucztowania ciast to polecam! ;)
Składniki:
- 10 łyżek mąki migdałowej
- 1 szklanka daktyli
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- garść nerkowców
- Daktyle zalać wodą i zagotować (około 10 min), a następnie odcedzić.
- Wcześniej zmiękczone daktyle zblendować bardzo dokładnie z bananami i mlekiem.
- Do całości dodać (cały czas mieszając) mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy nerkowca.
- Masę przełożyć do sylikonowej formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 108kcal