Kwintesencja zdrowej słodyczy! :)
Pewnie już wielu z Was przekonało się, że ciasta z mąki migdałowej są niezastąpione!
A jakby dodać do tego przesłodkie daktyle, banany i garść nerkowców? Oj wyszło coś pysznego... lekko zbite i mokre, naturalnie słodkie- idealne!
Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, także jeśli już zabrakło Wam podczas świątecznego ucztowania ciast to polecam! ;)
Składniki:
- 10 łyżek mąki migdałowej
- 1 szklanka daktyli
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- garść nerkowców
- Daktyle zalać wodą i zagotować (około 10 min), a następnie odcedzić.
- Wcześniej zmiękczone daktyle zblendować bardzo dokładnie z bananami i mlekiem.
- Do całości dodać (cały czas mieszając) mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy nerkowca.
- Masę przełożyć do sylikonowej formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 108kcal
O mniam mniammm:) Podobny miałam przepis, ale bez mleka...i było baaardzo dużo zmielonych migdałów! A smak....niebiański!!:) Pozdrawiam radośnie:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńsmacznie ;)
OdpowiedzUsuńWesołych, spokojnych świąt :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńtakie zdrowe słodkości najlepsze - szczególnie z daktylami i bananami <3
OdpowiedzUsuńZ pewnością było pyszne :)
OdpowiedzUsuńtwoje słodkości zawsze są dla mnie idelane <3 !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję, bo uwielbiam daktyle. Coś czuję, ze będzie smakować doskonale:-)
OdpowiedzUsuńNa foremkę o jakich wymiarach są te proporcje? :)
OdpowiedzUsuń25x10cm
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie - czy jakaś inna bezglutenowa mąka pasuje do tego przepisu zamiast mąki migdałowej? Mam w domu mąkę jaglaną, kukurydzianą, amarantusową, owsianą, gryczaną, ryżową (zwykłą i z ryżu pełnoziarnistego), ziemniaczaną oraz tapiokę i zastanawiam się, czy którąś z nich mogłabym użyć.
Usuńoczywiście możesz użyć innej mąki, np kukurydzianej, czy owsianej, ale to już nie będzie ten sam smak ;)
Usuń