5 kwietnia 2015

MIGDAŁOWE CIASTO DAKTYLOWE

Kwintesencja zdrowej słodyczy! :)

 

Pewnie już wielu z Was przekonało się, że ciasta z mąki migdałowej są niezastąpione!

A jakby dodać do tego przesłodkie daktyle, banany i garść nerkowców? Oj wyszło coś pysznego... lekko zbite i mokre, naturalnie słodkie- idealne!

Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, także jeśli już zabrakło Wam podczas świątecznego ucztowania ciast to polecam! ;)


Składniki:
  • 10 łyżek mąki migdałowej
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • garść nerkowców
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wodą i zagotować (około 10 min), a następnie odcedzić.
  2. Wcześniej zmiękczone daktyle zblendować bardzo dokładnie z bananami i mlekiem.
  3. Do całości dodać (cały czas mieszając) mąkę migdałową oraz pokruszone orzechy nerkowca.
  4. Masę przełożyć do sylikonowej formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest w smaku trochę porównywalne do blondie :) Jest równie mokre, zbite i słodkie, ale co najważniejsze? ZDROWE! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 108kcal

15 komentarzy:

  1. O mniam mniammm:) Podobny miałam przepis, ale bez mleka...i było baaardzo dużo zmielonych migdałów! A smak....niebiański!!:) Pozdrawiam radośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ciasto :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie zdrowe słodkości najlepsze - szczególnie z daktylami i bananami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. twoje słodkości zawsze są dla mnie idelane <3 !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbuję, bo uwielbiam daktyle. Coś czuję, ze będzie smakować doskonale:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na foremkę o jakich wymiarach są te proporcje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie - czy jakaś inna bezglutenowa mąka pasuje do tego przepisu zamiast mąki migdałowej? Mam w domu mąkę jaglaną, kukurydzianą, amarantusową, owsianą, gryczaną, ryżową (zwykłą i z ryżu pełnoziarnistego), ziemniaczaną oraz tapiokę i zastanawiam się, czy którąś z nich mogłabym użyć.

      Usuń
    2. oczywiście możesz użyć innej mąki, np kukurydzianej, czy owsianej, ale to już nie będzie ten sam smak ;)

      Usuń