22 września 2014

KREM Z DYNI Z CZERWONĄ QUINOA I CZARNYM SEZAMEM

O moim wielkim uwielbieniu do dyni chyba już nie muszę wspominać.
Jednak tym razem chciałam zaproponować bardzo prosty przepis, który będzie świetny również dla osób dopiero zaczynających eksperymenty z tym warzywem.

Takim przepisem jest właśnie krem z dyni. Nic dodać, nic ująć!
Jego smak podkreśliłam nieco orzechową nutą czerwonej komosy i aromatem czarnego sezamu.


Składniki:
  • 500g dyni hokkaido
  • 2 łyżki czerwonej komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować.
  2. Dynię w całym kawałku oprószyć przyprawą curry i upiec w piekarniku (40 minut/180 stopni).
  3. Upieczony kawałek dyni obrać ze skórki (można pominąć) i zblendować z bulionem warzywnym, aby uzyskać gładką konsystencję.
  4. Krem doprawić solą sezamową i dokładnie wymieszać.
  5. Podawać z komosą i czarnym sezamem.
 Smacznego dyniowego posiłku! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 250kcal

Dynia na słodko i słono