Jednak tym razem chciałam zaproponować bardzo prosty przepis, który będzie świetny również dla osób dopiero zaczynających eksperymenty z tym warzywem.
Takim przepisem jest właśnie krem z dyni. Nic dodać, nic ująć!
Jego smak podkreśliłam nieco orzechową nutą czerwonej komosy i aromatem czarnego sezamu.
Składniki:
- 500g dyni hokkaido
- 2 łyżki czerwonej komosy ryżowej
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
- przyprawy: curry, sól sezamowa
- Komosę ugotować.
- Dynię w całym kawałku oprószyć przyprawą curry i upiec w piekarniku (40 minut/180 stopni).
- Upieczony kawałek dyni obrać ze skórki (można pominąć) i zblendować z bulionem warzywnym, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Krem doprawić solą sezamową i dokładnie wymieszać.
- Podawać z komosą i czarnym sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 250kcal
