Jednak tym razem chciałam zaproponować bardzo prosty przepis, który będzie świetny również dla osób dopiero zaczynających eksperymenty z tym warzywem.
Takim przepisem jest właśnie krem z dyni. Nic dodać, nic ująć!
Jego smak podkreśliłam nieco orzechową nutą czerwonej komosy i aromatem czarnego sezamu.
Składniki:
- 500g dyni hokkaido
- 2 łyżki czerwonej komosy ryżowej
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
- przyprawy: curry, sól sezamowa
- Komosę ugotować.
- Dynię w całym kawałku oprószyć przyprawą curry i upiec w piekarniku (40 minut/180 stopni).
- Upieczony kawałek dyni obrać ze skórki (można pominąć) i zblendować z bulionem warzywnym, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Krem doprawić solą sezamową i dokładnie wymieszać.
- Podawać z komosą i czarnym sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 250kcal
Wszystko musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam dynię i jestem pewna, że ten krem by mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuńQuinoa do zupy z dyni - fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńMój krem z dyni ciągle czeka na swój debiut, Twoja wersja bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam patrząc na ten krem! Wszystko co dyniowe wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego jesienią od dyniowego kremu :)
OdpowiedzUsuńJa też przez 3 dni miałam zupkę krem z dyni :) Ale ta czerwona komosa wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńkrem dyniowy to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu :-))
OdpowiedzUsuńWspaniały, może dodałabym jeszcze nieco imbiru, ale reszta super, dynia hokkaido należy do moich ulubionych, ma taki intensywny smak :-)
OdpowiedzUsuńObecnie też eksperymentuje z dynią, Twój krem również muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOooo uwielbiam zupy, kremy warzywne doprawione seyamem i tego typu cudeńkami!
OdpowiedzUsuńA dyniowa - chyba pryey swój kolor pozytywnie człowieka nastraja!