22 września 2014

KREM Z DYNI Z CZERWONĄ QUINOA I CZARNYM SEZAMEM

O moim wielkim uwielbieniu do dyni chyba już nie muszę wspominać.
Jednak tym razem chciałam zaproponować bardzo prosty przepis, który będzie świetny również dla osób dopiero zaczynających eksperymenty z tym warzywem.

Takim przepisem jest właśnie krem z dyni. Nic dodać, nic ująć!
Jego smak podkreśliłam nieco orzechową nutą czerwonej komosy i aromatem czarnego sezamu.


Składniki:
  • 500g dyni hokkaido
  • 2 łyżki czerwonej komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować.
  2. Dynię w całym kawałku oprószyć przyprawą curry i upiec w piekarniku (40 minut/180 stopni).
  3. Upieczony kawałek dyni obrać ze skórki (można pominąć) i zblendować z bulionem warzywnym, aby uzyskać gładką konsystencję.
  4. Krem doprawić solą sezamową i dokładnie wymieszać.
  5. Podawać z komosą i czarnym sezamem.
 Smacznego dyniowego posiłku! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 250kcal

Dynia na słodko i słono

12 komentarzy:

  1. Wszystko musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam dynię i jestem pewna, że ten krem by mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój krem z dyni ciągle czeka na swój debiut, Twoja wersja bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam patrząc na ten krem! Wszystko co dyniowe wprost uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma nic lepszego jesienią od dyniowego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też przez 3 dni miałam zupkę krem z dyni :) Ale ta czerwona komosa wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. krem dyniowy to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały, może dodałabym jeszcze nieco imbiru, ale reszta super, dynia hokkaido należy do moich ulubionych, ma taki intensywny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obecnie też eksperymentuje z dynią, Twój krem również muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooo uwielbiam zupy, kremy warzywne doprawione seyamem i tego typu cudeńkami!
    A dyniowa - chyba pryey swój kolor pozytywnie człowieka nastraja!

    OdpowiedzUsuń