1 października 2016

CZEKOŚLIWKA

Od jakiegoś czasu powidła przygotowane na bazie śliwek robią w Internecie i na naszych stołach furorę!
Powidła te zwane czekośliwką można przygotować na wiele sposobów. Ja wybrałam ten najprostszy, a przynajmniej wymagający najmniejszej ilości składników!

Tak- jedynie 2 składniki, a efekt powalający! Pyszne, kremowe, słodkie powidła, które są idealne do naleśników, owsianek, koktajli... czego tylko dusza zapragnie ;)


Składniki:
  • 1,5kg śliwek (u mnie węgierki, bardzo dojrzałe i miękkie)
  • 2 łyżki karobu (kopiaste)
Przygotowanie:
  1. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami wody.
  2. Całość gotować kilka godzin (3-4 godziny), do momentu aż śliwki się rozpadną, płyn odparuje i całość nabierze konsystencji powideł.
  3. Pod koniec dodać karob, porządnie wymieszać i w razie potrzeby zblendować.
  4. Czekośliwkę przełożyć do słoiczka (wyparzonego), zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić pod kocem na całą noc.
Tak przygotowanie powidła nie muszą być przechowywane w lodówce.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 słoik/0,5l)- ok. 730kcal