Powidła te zwane czekośliwką można przygotować na wiele sposobów. Ja wybrałam ten najprostszy, a przynajmniej wymagający najmniejszej ilości składników!
Tak- jedynie 2 składniki, a efekt powalający! Pyszne, kremowe, słodkie powidła, które są idealne do naleśników, owsianek, koktajli... czego tylko dusza zapragnie ;)
Składniki:
- 1,5kg śliwek (u mnie węgierki, bardzo dojrzałe i miękkie)
- 2 łyżki karobu (kopiaste)
- Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami wody.
- Całość gotować kilka godzin (3-4 godziny), do momentu aż śliwki się rozpadną, płyn odparuje i całość nabierze konsystencji powideł.
- Pod koniec dodać karob, porządnie wymieszać i w razie potrzeby zblendować.
- Czekośliwkę przełożyć do słoiczka (wyparzonego), zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić pod kocem na całą noc.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 słoik/0,5l)- ok. 730kcal
W zeszłym roku zrobiłam podobną wersję z karobem i smakowo jest super :)
OdpowiedzUsuńcudo do owsianki *O*
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Moja ciocia robi co roku czekośliwkę, ale dodaje zwykłe kakao i dużo cukru.
OdpowiedzUsuń