29 września 2016

CHLEBEK BANANOWY

Na śniadanie, na kolację, czy podwieczorek!
W pracy, w szkole, w podróży!

Taki słodki bananowy chlebek zawsze znajdzie swoje miejsce w naszym codziennym menu :)

Mąka z ciecierzycy i banany- to połączenie smaku naprawdę w moim guście!


Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy 
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną zblendować z bananami (zostawić kawałek banana), mąką ciecierzycy, jajkami oraz przyprawami i świeżym, obranym imbirem.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać plastry banana.
  3. Chlebek piec około 45 minut w 200 stopniach, przed podaniem pozostawić do wystygnięcia.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 139kcal

4 komentarze: