27 września 2016

KREM PAPRYKOWO- POMIDOROWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Nadchodząca jesień wręcz kusi wszelkimi zupami krem, które rozgrzeją nas w chłodne wieczory.
Oczywiście krem dyniowy, krem z białych warzyw i dzisiejszy mój hit- krem paprykowo- pomidorowy! :)

Dodatek do kremu w postaci uprażonych orzechów włoskich dał czadu!


Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 6 małych pomidorów
  • 200g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • przyprawy: kurkuma, tymianek, bazylia
  • do podania: natka pietruszki, orzechy włoskie
Przygotowanie:
  1. Papryki pokroić na ćwiartki i upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w postaci folii aluminiowej (30 minut/ 180 stopni).
  2. W garnku rozgrzać olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy, po czym podsmażyć przez kilka minut.
  3. Następnie do garnka dodać pokrojone pomidory bez skórki, upieczoną paprykę i pastę miso- całość dusić kilka minut, po czym dodać passatę i dusić jeszcze kilka minut.
  4. Całą zawartość garnka zblendować na krem, gotową zupę przełożyć do miseczek i podawać posypaną natką pietruszki oraz uprażonymi orzechami włoskimi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 765kcal
1 porcja- ok. 255kcal

1 komentarz:

  1. Cudowne połączenie :)
    A u mnie dzisiaj była zupa krem z dyni, z dużą ilością cynamonu i imbiru, tylko niechcący dałam za dużo pieprzu cayenne :D

    OdpowiedzUsuń