Oczywiście krem dyniowy, krem z białych warzyw i dzisiejszy mój hit- krem paprykowo- pomidorowy! :)
Dodatek do kremu w postaci uprażonych orzechów włoskich dał czadu!
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 6 małych pomidorów
- 200g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka pasty miso
- przyprawy: kurkuma, tymianek, bazylia
- do podania: natka pietruszki, orzechy włoskie
- Papryki pokroić na ćwiartki i upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w postaci folii aluminiowej (30 minut/ 180 stopni).
- W garnku rozgrzać olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy, po czym podsmażyć przez kilka minut.
- Następnie do garnka dodać pokrojone pomidory bez skórki, upieczoną paprykę i pastę miso- całość dusić kilka minut, po czym dodać passatę i dusić jeszcze kilka minut.
- Całą zawartość garnka zblendować na krem, gotową zupę przełożyć do miseczek i podawać posypaną natką pietruszki oraz uprażonymi orzechami włoskimi.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 765kcal
1 porcja- ok. 255kcal
Cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńA u mnie dzisiaj była zupa krem z dyni, z dużą ilością cynamonu i imbiru, tylko niechcący dałam za dużo pieprzu cayenne :D