20 maja 2016

PUDDING NA POBUDZENIE Z GUARANĄ I AMARANTUSEM

Truskawki są coraz bardziej czerwone i coraz bardziej kuszą!
Nie mogłam dzisiaj przejść obok nich obojętnie, dlatego porwałam kilka i pobiegłam do domu wykombinować z nich coś pysznego ;)

Wyszperałam z szafek kilka ciekawych składników i stwierdziłam, że przygotuję pudding z dodatkiem guarany!


Składniki:
  • 4 łyżki amarantusa
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka guarany
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 2 łyżeczki suszonej morwy białej 
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w wodzie.
  2. Ugotowany amarantus zblendować z mlekiem, truskawkami, wodą różaną, ksylitolem i guaraną.
  3. Pudding podać z kruszonymi ziarnami kakao i morwą.  
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 435kcal