12 sierpnia 2014

WARZYWNE PIZZERINKI Z KALAFIORA

Warzywna wersja uwielbianych przez wielu pizzerinek! :)


Kiedyś już eksperymentowałam z pizzą z kalafiora. Tym razem postanowiłam zrobić coś w stylu przekąsek, na troszkę zmodyfikowanym spodzie i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle.


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 4 łyżki mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • warzywa: dynia, botwina, marchew, rzodkiewki
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: curry, sól morska, oregano, pieprz
Przygotowanie:
  1.  Kalafiora zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie obgotować go 8 minut w mikrofali (nie odsącz z nadmiaru wody).
  2. Do kalafiora dodać mąkę sojową, posiekany koperek i curry oraz wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć małe pizzerinki z masy, piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
  4. Z pomidorów zrobić na patelni sos z dodatkiem oregano, soli i pieprzu.
  5. Dynię, botwinę i marchew ugrillować.
  6. Na gotowe pizzerinki wyłożyć sos, ugrillowane warzywa, pomidora pokrojonego w plastry i rzodkiewkę- całość zapiekać jeszcze przez 5 minut.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać kiełkami.
Idealne za wieczór przez telewizorem lub imprezę! :)

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!
 
Kalorie:
Całość (14 pizzerinek)- ok. 520kcal
1 pizzerinka- ok. 37kcal