Warzywna wersja uwielbianych przez wielu pizzerinek! :)
Kiedyś już eksperymentowałam z pizzą z kalafiora. Tym razem postanowiłam zrobić coś w stylu przekąsek, na troszkę zmodyfikowanym spodzie i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle.
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 łyżki mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka koperku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- warzywa: dynia, botwina, marchew, rzodkiewki
- 1 łyżka kiełków brokuła
- 1 łyżka pestek dyni
- przyprawy: curry, sól morska, oregano, pieprz
- Kalafiora zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie obgotować go 8 minut w mikrofali (nie odsącz z nadmiaru wody).
- Do kalafiora dodać mąkę sojową, posiekany koperek i curry oraz wszystko dokładnie wymieszać.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć małe pizzerinki z masy, piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
- Z pomidorów zrobić na patelni sos z dodatkiem oregano, soli i pieprzu.
- Dynię, botwinę i marchew ugrillować.
- Na gotowe pizzerinki wyłożyć sos, ugrillowane warzywa, pomidora pokrojonego w plastry i rzodkiewkę- całość zapiekać jeszcze przez 5 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika posypać kiełkami.
*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!
Kalorie:
Całość (14 pizzerinek)- ok. 520kcal
1 pizzerinka- ok. 37kcal
Świetny przepis :) Pizzerinki w zdrowej wersji ;)
OdpowiedzUsuńjakie fajne przekąski! już wiem co zaserwuję znajomym :)
OdpowiedzUsuń37 kalori jedna pizzerinka? Można podjadać i podjadać a przy okazji jak zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńja tak właśnie podjadałam, że zjadłam wszystkie ;)
UsuńTylko 4 łyżki mąki? Super! :) Bezglutenowe, smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńtylko 4 łyżki ;)
UsuńKorci mnie aby z tego kalafiora zrobić! Prezentują się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńśliczne te pizzerki (: idealny pomysł na imprezę i nie tylko!
OdpowiedzUsuń