19 listopada 2016

BEZGLUTENOWE TORTILLE Z WARZYWAMI

Tortilla + warzywa to sposób na lekki, zdrowy lunch! A może kolację? ;)

Miałam przyjemność testować warzywne tortille, które smakiem nieco różnią się od tradycyjnych, co wcale nie oznacza, że smakują gorzej... wręcz przeciwnie! Zaintrygował mnie ich smak oraz to, jak potrafią nasycić!


Składniki:
  • 4 warzywne tortilla wraps
  • garść roszponki
  • pomidor
  • ogórek
  • kawałek zielonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • kawałek białej rzepy
  • 2 łyżki słonecznika
  • awokado
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Awokado zblendować z jogurtem, olejem, czosnkiem i solą.
  2. Wrapy posmarować powstałym sosem, nałożyć wszystkie warzywa, posypać uprażonymi nasionami słonecznika i zawinąć.
Ta wersja wrapów najlepiej będzie smakować na zimno, ze względu na to, iż znajdują się w niej prawie same surowe warzywa ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 tortille)- ok. 1100kcal
1 tortilla- ok. 275kcal