16 sierpnia 2015

CYTRYNOWE CIASTO JAGLANE Z BORÓWKAMI

Bez pieczenia!

Schłodzone smakuje obłędnie!

Ciasto nie jest przesłodzone. Specyficzny smak ekspandowanej komosy ryżowej nadał charakteru całości, a masa z dodatkiem cytryny jest bardzo orzeźwiająca! Całość udekorowana wspaniałymi, świeżymi borówkami!


Składniki:
Spód
  • 1 garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 150g komosy ryżowej ekspandowanej
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki stevin 
  • borówki

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus ze śliwkami.
  2. Mus wymieszać z komosą, do formy (wyłożonej folią spożywczą) wyłożyć spód, formując wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevinu.
  2. Ugotowaną kaszę ostudzić, po czym zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem soku z 3/4 cytryny i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzchu poukładać plasterki cytryny oraz borówki.
U mnie, mimo upałów, ciasto zniknęło w mgnieniu oka! A Wy skusicie się? :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 116kcal 

Letnie owoce