Schłodzone smakuje obłędnie!
Ciasto nie jest przesłodzone. Specyficzny smak ekspandowanej komosy ryżowej nadał charakteru całości, a masa z dodatkiem cytryny jest bardzo orzeźwiająca! Całość udekorowana wspaniałymi, świeżymi borówkami!
Składniki:
Spód
- 1 garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 garście suszonych śliwek
- 150g komosy ryżowej ekspandowanej
- 200g kaszy jaglanej
- 0,5l mleka migdałowego
- 1 cytryna
- 3 łyżki stevin
- borówki
Przygotowanie:
Spód
- Rodzynki namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus ze śliwkami.
- Mus wymieszać z komosą, do formy (wyłożonej folią spożywczą) wyłożyć spód, formując wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevinu.
- Ugotowaną kaszę ostudzić, po czym zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem soku z 3/4 cytryny i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Na wierzchu poukładać plasterki cytryny oraz borówki.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 116kcal
