16 sierpnia 2015

CYTRYNOWE CIASTO JAGLANE Z BORÓWKAMI

Bez pieczenia!

Schłodzone smakuje obłędnie!

Ciasto nie jest przesłodzone. Specyficzny smak ekspandowanej komosy ryżowej nadał charakteru całości, a masa z dodatkiem cytryny jest bardzo orzeźwiająca! Całość udekorowana wspaniałymi, świeżymi borówkami!


Składniki:
Spód
  • 1 garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 150g komosy ryżowej ekspandowanej
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki stevin 
  • borówki

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus ze śliwkami.
  2. Mus wymieszać z komosą, do formy (wyłożonej folią spożywczą) wyłożyć spód, formując wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevinu.
  2. Ugotowaną kaszę ostudzić, po czym zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem soku z 3/4 cytryny i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzchu poukładać plasterki cytryny oraz borówki.
U mnie, mimo upałów, ciasto zniknęło w mgnieniu oka! A Wy skusicie się? :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 116kcal 

Letnie owoce

29 komentarzy:

  1. jak wrócę do domku muszę wyhaczyć gdzieś komosę
    to jest piękne <3
    i jakie fit :*


    ohmorning

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Muszę spróbować. Tylko z mlekiem kokosowym i ekspandowanym amarantusem. Będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie ;) trochę inny smak dadzą te dwa składniki, ale możesz spróbować :)

      Usuń
  3. Madziu to ja wpadam na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na jakie wymiary foremki jest to ciacho?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średnica 18cm, ale wyszło naprawdę wysokie :) jeżeli użyjesz blaszki o większej średnicy będzie po prostu nieco niższe :)

      Usuń
  5. Ha, a u mnie dziś bardzo podobne ciasto, tylko trochę inny spód. Właśnie się chłodzi w lodówce, a jak je robiłam to myślałam o Twoim konkursie ;) :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie z niecierpliwością czekam na przepis! :)

      Usuń
  6. Uwielbiam zdecydowanie ciasta cytrynowe bądź z cytrynowym lub limonkowym kremem! :-) Chętnie bym skosztowała. :P

    OdpowiedzUsuń
  7. aż się nie chce wierzyć, że tak mało kalorii :) śliczne zdjęcia (jak zwykle) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, bajka! idealne na wakacje :) z pewnością wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega ciacho! Madziu wpraszam się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Madziu całość apetyczna, ale ta dekoracja.... prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda i na pewno tak smakuje! ;) Ukochana kasza jaglana w roli głównej, ostatnio uskuteczniałam wariację nt ciasta jaglanego (więc zapraszam do siebie) ;-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wygląda :) Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszniaste i tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię połączenie borówki z cytryną :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pokusiłabym się o co najmniej dwa kawałeczki, gdybym tylko zobaczyła je w witrynie cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastycznie wygląda! Chętnie bym kawałek spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności!!Też się przymierzam do tarty cytrynowej, ale na migdałowym spodzie lub z mąki orkiszowej :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba nie jadłam takiego ciasta jaglanego z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały pomysł :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń