25 lipca 2016

CHLEBEK CIECIERZYCOWY Z WARZYWAMI

Uwielbiam śniadania na słodko, ale czasem przychodzi ochota na coś wytrawnego ;)
Wtedy biegnę do kuchni i piekę chlebek ciecierzycowy, który z resztą jest świetną propozycją nie tylko na śniadanie, ale również kolację ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki groszku
  • 150g bobu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżka czarnuszki (Green Essence)*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Mąkę z ciecierzycy zblendować z jajkami, wodą oraz solą, a następnie dodać czarnuszkę i wymieszać.
  2. Mąkę przełożyć do formy, na wierzchu położyć groszek, ugotowany i obrany bób i suszone pomidory.
  3. Chlebek piec około 35 minut w 190 stopniach- gotowy chlebek posypać koperkiem.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 945kcal
1 kawałek- ok. 47kcal