Ja z uwagi na fakt, że jestem ogromnym łasuchem zdrowych słodkości często wykorzystuję ją do przygotowania ciast, takich jak przykładowo dzisiejsza tarta.
To ciasto bez pieczenia i wyjątkowo delikatne, a przy tym sycące i pożywne dzięki orzechom :)
Składniki:
Spód
- 2 garście migdałów
- 1 garść ziaren lnu złotego
- 1 garść daktyli
- szczypta cynamonu
- duży kawałek dyni hokkaido
- 100ml zagęszczonego mleczka orkiszowego
- 4 łyżki kuskusu kukurydzianego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki płatków migdałowych
Spód
- Daktyle namoczyć, po czym zblendować na mus.
- Połowę ziaren lnu zalać wrzątkiem (1/4 szklanki) i odczekać 20 minut.
- Migdały wraz z pozostałymi ziarnami lnu rozdrobnić, po czym połączyć z cynamonem, namoczonymi ziarnami lnu i musem daktylowym- ugnieść masę.
- Do formy wyłożonej folią spożywczą nałożyć spód, formując niewysokie brzegi i schłodzić.
- Kuskus kukurydziany zalać wrzątkiem na 0,5cm ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
- Dynię obrać ze skórki i ugotować, a następnie odcedzić.
- Gotowy kuskus oraz dynię zblendować z mleczkiem orkiszowym i syropem z agawy- wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie schłodzić.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej i posypać nimi tartę.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1365kcal
1 kawałek- ok. 114kcal

