31 października 2016

KOMOSA Z WARZYWAMI I ALGAMI

I na blogu ponownie bogata w białko komosa w wydaniu wegańskim ;)
Wzbogacona również i algi oraz porcję warzyw- co czyni z niej pełnowartościowy, a zarazem lekki posiłek!


Składniki:
  • 350g komosy ryżowej białej
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 małe cukinie
  • 1 brokuł
  • 200g szpinaku
  • 2 garście alg arame
  • kawałek cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, kurkuma, curry, papryka słodka, kolendra
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować, algi namoczyć i również ugotować.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek z dodatkiem syropu imbirowego.
  3. Następnie dodać pokrojone papryki oraz marchewki, całość doprawić i podsmażyć przez kilka minut.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony brokuł oraz plastry cukinii, zalać 1 szklanką wody wymieszaną z pastą miso- całość dusić, aż odparuje nadmiar płynu.
  5. Na sam koniec do warzyw dodać szpinak oraz ugotowane algi, przez chwilę wszystko razem podgrzać.
  6. Do gotowych warzyw wmieszać wcześniej ugotowaną komosę.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1920kcal
1 porcja- ok. 320 kcal