23 listopada 2015

ROGALIKI JAGLANE Z GRYCZANYM KREMEM KAKAOWYM

I kolejne dietetyczne słodkości, tym razem w postaci rogalików!
I to nie byle jakich, bo kruchych... wypełnionych pysznym, gryczanym kremem o smaku kakao :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości, a następnie zblendować z mlekiem, stevią, cynamonem i kakao.
  2. Banana zblendować, dodać tahini i mąkę jaglaną- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować i wykroić trójkąty. 
  4. Na trójkąty z ciasta nałożyć wcześniej przygotowany krem i zawinąć.
  5. Rogaliki piec 15- 20 minut w 190 stopniach. 
Świetnie chrupią, a po przygryzieniu trafiamy na gryczany krem, który idealnie do nich pasuje!
Na podwieczorek, drugie śniadanie, czy przekąskę :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 rogalików)- ok. 490kcal
1 rogalik- ok. 82kcal