30 marca 2015

GRYCZANY PASZTET Z BOBEM I MŁODYM JĘCZMIENIEM

Wegański, bezglutenowy- dla każdego! Idealny na świąteczny stół :)

Kasza gryczana, szczególnie ta niepalona świetnie nadaje się na wszelkie zapiekanki, kotleciki, czy właśnie pasztety! Wystarczy dodać kilka produktów, aby urozmaicić smak i pyszny, pożywny pasztet gotowy! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g bobu
  • 5 łyżek łuski gryczanej
  • 2 łyżki młodego jęczmienia
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawy: sól sezamowa, majeranek, sos sojowy, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, obrać ze skórek i zblendować na puree.
  2. Kaszę ugotować, odstawić do wystygnięcia, po czym również dokładnie zblendować.
  3. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie mieszając.
  4. Masę przełożyć do rynienki, posypać pestkami dyni i piec około 40- 45 minut w 180 stopniach.

Taki pasztet świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do dania głównego, czy na zimno na kanapce :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (15 porcji)- ok. 1040kcal
1 porcja- ok. 69kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks