Kasza gryczana, szczególnie ta niepalona świetnie nadaje się na wszelkie zapiekanki, kotleciki, czy właśnie pasztety! Wystarczy dodać kilka produktów, aby urozmaicić smak i pyszny, pożywny pasztet gotowy! :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 200g bobu
- 5 łyżek łuski gryczanej
- 2 łyżki młodego jęczmienia
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka koperku
- przyprawy: sól sezamowa, majeranek, sos sojowy, pieprz ziołowy
- Bób ugotować, obrać ze skórek i zblendować na puree.
- Kaszę ugotować, odstawić do wystygnięcia, po czym również dokładnie zblendować.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie mieszając.
- Masę przełożyć do rynienki, posypać pestkami dyni i piec około 40- 45 minut w 180 stopniach.
Taki pasztet świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do dania głównego, czy na zimno na kanapce :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 porcji)- ok. 1040kcal
1 porcja- ok. 69kcal
jeszcze nigdy nie robiłam domowego pasztetu, a Twoja wersja do mnie przemówiła. ;)
OdpowiedzUsuńTakie pasztety to rozumiem!
OdpowiedzUsuńWow jaki genialny pasztet!
OdpowiedzUsuńwłaśnie kupiłam młody jęczmień więc na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńkonflikt tragiczny, nie przepadam za kaszą gryczaną, ale kocham bób.. pora się przekonać do kaszy, bo propozycja pysznościowa!:)
OdpowiedzUsuńMusi być wspaniały :)
OdpowiedzUsuńJejku ale to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńRobienie pasztetów to poziom na który jeszcze nie weszłam. Ale ten prezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i zdrowe składniki😊
OdpowiedzUsuńTaki pasztet to nawet ja bym zjadła ze smakiem, bardzo fajne składniki
OdpowiedzUsuńwegańskie pasztety najlepsze! zawsze pyszne na kanapach a nawet solo - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPomysł genialny,choć nigdy nie jadłem podobnego to smak tak mnie intryguje, że chyba będę musiał przygotować ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis !
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie widziałam, bób daje niesamowity kolor burej aczkolwiek zdrowej kaszy. Super!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuń