Tym razem jednak nie chciałam serwować już wcześniej wypróbowanych wersji tego ciasta i tak powstała rolada makowa na surowo! Bez pieczenia!
Obłędnie słodki i mocno makowy! Dla wegan, bezglutenowy i pełen wartości odżywczych! :)
Już jeden kawałek potrafi zaspokoić ochotę na słodkie :)
Składniki:
- 4 garście migdałów
- 2 garście daktyli
- 1,5 szklanki maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 4 łyżki sezamu
- 2 garście żurawiny
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 garść rodzynek
Przygotowanie:
- Mak zmielić porządnie wraz z sezamem oraz namoczoną wcześniej żurawiną i rodzynkami.
- Do masy makowej dodać syrop daktylowy, masło orzechowe i wymieszać.
- Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
- Migdały zmielić, dodać mus daktylowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
- Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii spożywczej, nałożyć masę makową i zawijać- schłodzić w lodówce).
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 2660kcal
1 kawałek- ok. 106kcal
Zapisuję i robię na Boże Narodzenie :O !!
OdpowiedzUsuńKoniecznie <3
Jesteś królową zdrowych słodkości. ;) genialny przepis! :)
OdpowiedzUsuńna samą myśl mi słodko, ale zjadłabym, bo właśnie takie słodkości są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńJuż zdrowiej i smaczniej chyba się nie da :D
OdpowiedzUsuńMadziu gratuluję pomysłu, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce twój Wygląda super i będę robić ;-)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)))
OdpowiedzUsuńToż to same dobrocie w takiej roladzie *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne!! :)
OdpowiedzUsuńpycha, kaloryczna, ale pycha :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze zaskakujesz :)
OdpowiedzUsuńO rany jak ja bym zjadła takiego makowca!
OdpowiedzUsuńŚwietna! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, rolada wygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuperowy przepis!!:)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla drożdżowego makowca ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń