19 września 2015

MIGDAŁOWE MUFFINY Z CIECIERZYCY

Nareszcie nadszedł weekend zatem pora na słodkości! :)
Do akcji wkracza jedna z moich ulubionych baz do wypieków, a mianowicie ciecierzyca i to nie w byle jakim wydaniu, bo z dodatkiem bardzo wartościowych migdałów!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki masła migdałowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), a następnie ugotować do całkowitej miękkości (60 minut).
  2. Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zblendować z pozostałymi składnikami, oprócz płatków migdałowych (przed blendowaniem ciecierzycę można obrać ze skórek- będzie lepiej strawna ;)).
  3. Masę przełożyć do foremek, posypać płatkami migdałowymi i piec około 25 minut w 180 stopniach.

 A Wy jak umilacie sobie weekend? ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 770kcal
1 muffina- ok. 64kcal

Zakręcony Muffin - edycja jesienna