Do akcji wkracza jedna z moich ulubionych baz do wypieków, a mianowicie ciecierzyca i to nie w byle jakim wydaniu, bo z dodatkiem bardzo wartościowych migdałów!
Składniki:
- 100g ciecierzycy
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka stevi
- Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), a następnie ugotować do całkowitej miękkości (60 minut).
- Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zblendować z pozostałymi składnikami, oprócz płatków migdałowych (przed blendowaniem ciecierzycę można obrać ze skórek- będzie lepiej strawna ;)).
- Masę przełożyć do foremek, posypać płatkami migdałowymi i piec około 25 minut w 180 stopniach.
A Wy jak umilacie sobie weekend? ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 770kcal
1 muffina- ok. 64kcal
