6 listopada 2015

ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

Już niebawem będziemy obchodzić po raz kolejny coroczny Dzień Świętego Marcina.
Z tej okazji, szczególnie Poznań, oszaleje na punkcie pysznych, słodkich rogali Marcińskich.
Jednak, jak wszystkie słodkości są one niezdrowe i bardzo kaloryczne... a tak się składa, że kilka dni temu zostałam poproszona o przygotowanie ich bardziej dietetycznej wersji.

Postanowiłam jednak, że nie będą to takie tradycyjne rogale (bo zapewne oryginału nie da się podrobić), a lekko kruche z pożywnym słodkim nadzieniem, którego podstawą będzie oczywiście biały mak!

Mogą one zdecydowanie stanowić alternatywę dla tych mniej zdrowych ;)


Składniki:
Nadzienie
  • 1/2 szklanki białego maku
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 garść jagód goji
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
Ciasto 
  • 200g mąki jaglanej
  • 100g mąki owsianej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki oleju arganowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • dodatkowo: do posypania cukier puder trzcinowy
Przygotowanie: 
Nadzienie
  1. Mak zagotować w mleku, po czym dodać miód i mąkę owsianą- cały czas mieszając.
  2. Do nadzienia po wystygnięciu dodać jagody goji i wymieszać.
Ciasto 
  1. Wymieszać ze sobą mąki i cukier trzcinowy, dodać wrzątek oraz olej i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką jaglaną) i wykroić trójkąty, na które następnie nałożyć nadzienie i zawinąć.
  3. Rogaliki piec około 20 minut w 170 stopniach, gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem trzcinowym.
Oczywiście olej arganowy można zastąpić zwykłym rzepakowym, czy kokosowym, a zamiast jagód goji dodać ulubione bakalie (rodzynki, skórka z pomarańczy etc.)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 rogalików)- ok. 2790kcal
1 rogalik- ok. 199kcal