Po co karmin organizm niezdrowymi chipsami, czy paluszkami, jeśli można zaspokoić swój głód czymś zdrowym i jednocześnie pysznym?! :)
Takie bezglutenowe paluchy to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie wieczornego seansu filmowego bez przekąsek!
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 1 białko jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego House of Asia
- przyprawy: sól sezamowa, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, zioła
- 2 łyżki mieszanki ziaren
- Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować i odstawić do wystygnięcia.
- Płatki jaglane zmielić na mąkę.
- Zmielone płatki zblendować z kaszą, białkiem i jogurtem naturalnym oraz olejem sezamowym i przyprawami.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w formie paluchów i posypać ziarnami.
- Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe! Do tego tylko przygotować ulubiony sos i zajadać.
A co Wy szykujecie na weekendowe lenistwo, czy imprezę? :)
Kalorie:
Całość (10 paluchów)- ok. 535kcal
1 paluch- ok. 54kcal
