Zbliżają się chłodne, jesienne dni i wszyscy znamy to uczucie, gdy nasz organizm zaczyna domagać się bardziej sytych posiłków. Jednym z nich jest właśnie to danie, które zawiera w sobie niezbyt wiele składników, jednak za sprawą roślin strączkowych na pewno można zaliczyć je do tych "solidnych" ;)
Składniki:
- 250ml przecieru pomidorowego (ze świeżych pomidorów)
- 1 marchew
- 4 łyżki żółtej soczewicy
- 3 łyżki ciecierzycy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka orzechów piniowych
- przyprawy: susz szczypiorku, curry, kostka warzywna bio
- Ciecierzycę namoczyć przez 8 godzin, a soczewicę przez 4 i następnie ugotować oddzielnie.
- Marchewkę pokroić w talarki i ugotować w bulionie z kostki warzywnej.
- Ugotowaną soczewicę zblendować z przecierem pomidorowym oraz przyprawami, dodać bulion z marchewką i gotować kolejne 15 minut.
- Gotowy krem podawać z ciecierzycą, orzeszkami piniowymi, posypać szczypiorkiem i skropić sosem sojowym.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal

