27 czerwca 2017

SORGO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I WARZYWAMI

Sorgo to ziarno, które nie rośnie w naszym klimacie, a jedynie w gorących regionach świata.
Jednak warto po nie sięgać, jako urozmaicenie naszej diety.

Ma przyjemny, ale niezbyt nachalny smak, który świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi.

Ja postanowiłam dzisiaj wykorzystać je do przygotowania lekkiego posiłku, pełnego witamin i dodającego energii ;)


Składniki:
  • 500g sorgo
  • 150g pomidorów suszonych
  • 2 awokado
  • 2 cukinie
  • 3 małe buraki
  • pół cytryny
  • 6 łyżeczek prażonego mixu ziaren (sezam, słonecznik, dynia)
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Sorgo namocz przez kilka godzin, a następnie ugotuj (30/40 minut).
  2. Cukinie pokrój w grubsze półksiężyce, buraki obierz ze skórek i pokrój w większą kostkę - warzywa lekko oprósz solą i ziołami, po czym upiecz w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
  3. Awokado i pomidory pokrój również w kostkę, a bazylię posiekaj.
  4. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszaj ze sobą.
  5. Każdą porcję skrop sokiem z cytryny oraz posyp ziarenkami i kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 3160kcal
1 porcja- ok. 527kcal