7 lutego 2019

WEGAŃSKIE DANIE Z QUINOA I WARZYWAMI

W chłodne dni najlepiej smakują dania, które sycą i jednocześnie nie obciążają układu pokarmowego.

Takim daniem jest quinoa z warzywami oraz tofu.



Składniki:

  • 250g komosy ryżowej

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 kostka tofu naturalnego

  • pół brokułu

  • 240g czerwonej fasoli

  • 240g kukurydzy

  • 250g passaty pomidorowej

  • pół garści pestek dyni

  • pół garści orzeszków piniowych

  • szczypiorek

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę, tofu pokrojone w kostkę i rozdrobniony brokuł – całość dopraw solą do smaku.

  2. Następnie dodaj wczesniej ugotowaną komosę, kukurydzę oraz fasolę – zawartość patelni podsmaż przez kilka minut.

  3. Na koniec dodaj sos pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, gotowe danie posyp szczypiorkiem oraz uprażonymi pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.


Kalorie:

Całość (5 porcji) – 2320kcal

1 porcja – ok. 464kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.