Bezglutenowy biszkopt z delikatnym budyniem i owocami leśnymi!
To przysmak na ten weekend! Prezentuje się niebanalnie, a w przygotowaniu jest raczej banalny :)
Wegetariański, bezglutenowy, dietetyczny- myślę, że skusi się na niego zarówno każda mała pociecha, jak i duży łasuch :)
Składniki:
- 7 łyżek mąki z prosa
- 1 dojrzały banan
- 4 białka jajek
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 0,5l mleka migdałowego
- 1 budyń waniliowy (bezglutenowy Amylon)
- garść jagód
- garść jeżyn
- 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać banana i cukier kokosowy, a następnie mąkę i bardzo delikatnie wymieszać- masę przełożyć do formy, piec 20 min w 170 stopniach i odstawić do ostudzenia.
- Z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której wymieszać budyń, pozostałą część mleka zagotować ze stevią i dodać budyń- cały czas dokładnie mieszając, gotować jeszcze pół minuty i odstawić do wystygnięcia.
- Na gotowy biszkopt wyłożyć budyń oraz jagody i jeżyny (ja swój biszkopt przekroiłam na 2 części i w środku również przełożyłam budyniem).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 905kcal
1 kawałek- ok. 75kcal
