21 lutego 2015

TARTALETKI Z KREMEM JAGLANYM I MANGO

Jednym z owoców dostępnych w zimie, który potrafi zastąpić mi te świeże, pyszne letnie owoce jest mango!

A wszyscy już chyba znają również moją słabość do różnych babeczek i innych słodkości- tak też z połączenia mango i mojej słabości powstały tartaletki :)


Składniki:
Tartaletki
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 dojrzały banan
Krem
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka stevi
  • kawałek mango

Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować.
  3. Połączyć mąkę, banana, masło orzechowe i karob- wyrobić ciasto.
  4. Foremki sylikonowe wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
Krem

  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Do gotowych babeczek nałożyć krem, a na wierzch ułożyć kawałki mango.

Smacznego! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (6 tartaletek)- ok. 845kcal
1 tartaletka- ok. 141kcal