Świetnie sprawdziła się w formie kruchego ciasta, z dodatkiem tahini smakowała obłędnie. Oba te smaku świetnie ze sobą współgrały :)
Mus wykonałam na bazie ryżu brązowego i dyni, którą jak zapewne wszyscy wiedzą, uwielbiam! :)
Składniki:
Spód
- 9 łyżek mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki tahini
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli sezamowej
- 1/2kg dyni hokkaido
- 3 łyżki brązowego ryżu
- kilka pomidorów koktajlowych
- bulion warzywny
- 1 łyżeczka białego i czarnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: garam masala, czosnek niedźwiedzi
Spód
- Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini, wodą i solą sezamową- wyrobić ciasto.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i ponacinać nożem.
- Piec około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i zapiec w piekarniku (15min/170stopni).
- Dynię obrać ze skórki, pokroić i ugotować w bulionie warzywnym, po czym odcedzić.
- Ryż ugotować i odcedzić.
- Ugotowaną dynię zblendować na mus z dodatkiem ryżu i przypraw.
- Gotowy mus przełożyć na upieczony wcześniej spód, na wierzchu ułożyć pomidorki, a całość posypać ziarenkami sezamu.
Warto spróbować, nie pożałujecie!! :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

