7 czerwca 2014

TRUSKAWKOWY PUDDING Z TAPIOKI Z SORBETEM

Pierwszy raz próbowałam nieznaną mi dotąd TAPIOKĘ! Moje wrażenia- duże i pozytywne zaskoczenie.
Mimo, że sama w sobie nie ma smaku, to nabiera go poprzez gotowanie w mleku, a w połączeniu z truskawkami tworzy idealny pudding.

Po ugotowaniu tapioki jej konsystencja jest troszkę podobna do budyniu, jednak drobne perełki urozmaicają całość! ;)


Składniki:
  • 400g truskawek
  • 6 łyżek tapioki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka stevi
  • kilka orzechów nerkowca

Przygotowanie:
  1. Połowę truskawek zamrozić, drugą połowę zblendować na mus.
  2. Tapiokę namoczyć w wodzie (co najmniej 30 minut), a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi (cały czas mieszając!) do momentu, aż kuleczki tapioki będą przezroczyste.
  3. Ugotowaną tapiokę schłodzić.
  4. Połowę schłodzonej tapioki wymieszać z musem truskawkowym, drugą połowę pozostawić.
  5. Zamrożone truskawki, po wyciągnięciu z zamrażalnika, odstawić na kilka minut, a następnie zblendować, aby powstał sorbet (można dosłodzić go stevią).
  6. Pudding podawać w pucharkach: warstwa tapioki z truskawką, warta tapioki z mlekiem, gałka sorbetu i kilka orzechów nerkowca.
Następnym razem wypróbuję tapiokę z mlekiem kokosowym... czuję, że będzie jeszcze lepsze! :)


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 520kcal
1 porcja- ok. 260kcal

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycjaMilion smaków truskawekJeść czy grać?