
Składniki:
Budyń
- 0,5l mleka ryżowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżka syropu z agawy
Dodatki
- 2 garście mrożonych wiśni
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- migdały
- nerkowce
- gorzka czekolada
- 1 banan
Przygotowanie:
- W szklance mleka dokładnie wymieszaj mąki, resztę mleka zagotuj.
- Do gotującego się mleka dodaj mieszankę ze szklanki, gotuj jeszcze przez 2 minuty cały czas energicznie mieszając.
- Wiśnie podgrzej na patelni z dodatkiem syropu z agawy, do momentu aż puszczą sok i staną się miękkie.
- Gotowy budyń podaj z wiśniami, plastrami banana, orzechami oraz pokruszoną czekoladą.
Kalorie:
Całość (2 duże porcje) - ok. 1100kcal
1 porcja - ok. 550kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.