9 marca 2019

DOMOWY BUDYŃ MIGDAŁOWY

Na zimne, deszczowe dni nie ma nic lepszego niż domowy budyń!



Składniki:

Budyń

  • 0,5l mleka ryżowego

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżki mąki migdałowej

  • 1 łyżka syropu z agawy


Dodatki

  • 2 garście mrożonych wiśni

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • migdały

  • nerkowce

  • gorzka czekolada

  • 1 banan


Przygotowanie:

  1. W szklance mleka dokładnie wymieszaj mąki, resztę mleka zagotuj.

  2. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę ze szklanki, gotuj jeszcze przez 2 minuty cały czas energicznie mieszając.

  3. Wiśnie podgrzej na patelni z dodatkiem syropu z agawy, do momentu aż puszczą sok i staną się miękkie.

  4. Gotowy budyń podaj z wiśniami, plastrami banana, orzechami oraz pokruszoną czekoladą.


Kalorie:

Całość (2 duże porcje) - ok. 1100kcal

1 porcja - ok. 550kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.