28 października 2014

KRUCHE CIASTECZKA KOKOSOWE Z TAHINI

Bardzo lubię wszelkie kruche wypieki- jak zapewne większość z nas.
Jednak te tradycyjne obfitują w pszenną mąkę, biały cukier i niezdrowy tłuszcz...

Ja znalazłam na to sposób i prezentuję dzisiaj MEGA ZDROWE (bezglutenowe i wegańskie) ciasteczka o smaku kokosowym z nutą sezamu ;)

Na początku nie byłam przekonana czy ciasto rzeczywiście okaże się być kruchym, jednak po upieczeniu i spróbowaniu byłam bardzo mile zaskoczona!
W najbliższym czasie na pewno pojawią się u mnie inne, kruche nowości ;)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki tahini
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z pastą tahini.
  2. Następne dodać mąkę i  ugnieść ciasto.
  3. Uformować małe, płaskie ciasteczka i posypać je sezamem.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Na koniec dodam jeszcze, że jedno ciasteczko ma zaledwie 38 kalorii!!
Musicie spróbować, a ja czekam na rezultaty Waszych eksperymentów ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 ciasteczek)- ok. 460kcal
1 ciasteczko- ok. 38kcal

Imieniny u cioci