Jednak te tradycyjne obfitują w pszenną mąkę, biały cukier i niezdrowy tłuszcz...
Ja znalazłam na to sposób i prezentuję dzisiaj MEGA ZDROWE (bezglutenowe i wegańskie) ciasteczka o smaku kokosowym z nutą sezamu ;)
Na początku nie byłam przekonana czy ciasto rzeczywiście okaże się być kruchym, jednak po upieczeniu i spróbowaniu byłam bardzo mile zaskoczona!
W najbliższym czasie na pewno pojawią się u mnie inne, kruche nowości ;)
Składniki:
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 2 łyżki tahini
- 1 mały banan
- 1 łyżeczka jasnego sezamu
- Banana zblendować z pastą tahini.
- Następne dodać mąkę i ugnieść ciasto.
- Uformować małe, płaskie ciasteczka i posypać je sezamem.
- Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Musicie spróbować, a ja czekam na rezultaty Waszych eksperymentów ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 ciasteczek)- ok. 460kcal
1 ciasteczko- ok. 38kcal
