25 lutego 2015

DAKTYLOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM

Uwielbiam przeróżne ciasteczka z niespodzianką, czy to galaretkową, czy też w postaci kremu :)

Czemu by nie przygotować takich uroczych, słodkich ciasteczek w wersji zdrowej i nie zajadać się nimi ze świadomością, że nie tylko świetnie smakują, ale również pozytywnie wpływają na nasz organizm?

Po raz kolejny podjęłam to wyzwanie i tak powstały ciasteczka daktylowe, przełożone kremem oczywiście jaglanym! :)


Składniki:
Ciasteczka
  • 4 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 15 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka karobu
Nadzienie
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie: 
Ciasteczka

  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować.
  2. Dodać mąkę migdałową i karob, dokładnie wymieszać.
  3. Uformować z masy małe kuleczki, każdą lekko spłaszczyć.
  4. Ciasteczka piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadzienie
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Gotowe ciasteczka przełożyć nadzieniem z kaszy.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 670kcal
1 ciasteczko- ok. 67kcal