24 listopada 2015

ROLADA MIGDAŁOWA Z MASĄ I MORWĄ CZARNĄ

Przeglądając moje dotychczas zamieszczone przepisy na blogu (a uzbierało się ich już dosyć sporo) stwierdziłam, że jeszcze nie publikowałam nigdy przepisu na ciasto w postaci pieczonej rolady ;)

Dlatego też nadrabiam to niedopatrzenie i specjalnie na tą okazję upiekłam roladę z mąki migdałowej, którą wypełniłam moją ulubioną masą jaglaną oraz suszoną morwą czarną!


Składniki:
Rolada
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 4 białka jajek
  • 2 banany
  • 1 laska wanilii
Masa
  • 7 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 400ml mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • garść morwy czarnej suszonej
Przygotowanie:
Rolada
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Banany zlendować z miąższem z laski wanilii i bardzo powoli mieszając dodać do ubitych białek.
  3. Do całości dodać mąkę migdałową (również delikatnie mieszając).
  4. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt prostokąta i piec około 30 minut w 170 stopniach.
  5. Upieczone ciasto zdjąć z blaszki, ułożyć na nim suchą ścierkę i zawinąć w rulon, po czym odstawić do wystygnięcia.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładką masę.
  3. Ostudzone ciasto rozwinąć, nałożyć masę jaglaną oraz morwę i ponownie zawinąć- całość pokroić na kawałki.

Nieprawdaż, że wygląda zachęcająco? ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1435kcal
1 kawałek- ok. 120kcal