Dlatego też nadrabiam to niedopatrzenie i specjalnie na tą okazję upiekłam roladę z mąki migdałowej, którą wypełniłam moją ulubioną masą jaglaną oraz suszoną morwą czarną!
Składniki:
Rolada
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 4 białka jajek
- 2 banany
- 1 laska wanilii
- 7 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 400ml mleka migdałowego
- 3 łyżeczki stevi
- garść morwy czarnej suszonej
Rolada
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Banany zlendować z miąższem z laski wanilii i bardzo powoli mieszając dodać do ubitych białek.
- Do całości dodać mąkę migdałową (również delikatnie mieszając).
- Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt prostokąta i piec około 30 minut w 170 stopniach.
- Upieczone ciasto zdjąć z blaszki, ułożyć na nim suchą ścierkę i zawinąć w rulon, po czym odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładką masę.
- Ostudzone ciasto rozwinąć, nałożyć masę jaglaną oraz morwę i ponownie zawinąć- całość pokroić na kawałki.
Nieprawdaż, że wygląda zachęcająco? ;)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1435kcal
1 kawałek- ok. 120kcal