Dlatego też nadrabiam to niedopatrzenie i specjalnie na tą okazję upiekłam roladę z mąki migdałowej, którą wypełniłam moją ulubioną masą jaglaną oraz suszoną morwą czarną!
Składniki:
Rolada
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 4 białka jajek
- 2 banany
- 1 laska wanilii
- 7 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 400ml mleka migdałowego
- 3 łyżeczki stevi
- garść morwy czarnej suszonej
Rolada
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Banany zlendować z miąższem z laski wanilii i bardzo powoli mieszając dodać do ubitych białek.
- Do całości dodać mąkę migdałową (również delikatnie mieszając).
- Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt prostokąta i piec około 30 minut w 170 stopniach.
- Upieczone ciasto zdjąć z blaszki, ułożyć na nim suchą ścierkę i zawinąć w rulon, po czym odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładką masę.
- Ostudzone ciasto rozwinąć, nałożyć masę jaglaną oraz morwę i ponownie zawinąć- całość pokroić na kawałki.
Nieprawdaż, że wygląda zachęcająco? ;)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1435kcal
1 kawałek- ok. 120kcal
Wszystko co jest migdałowe to szybko trafia do mojego brzucha. :D
OdpowiedzUsuńŚwietne :), idealny wypiek na zbiżające się Święta.
OdpowiedzUsuńNo co tutaj duzo pisac. Jak zawsze,smacznie i zdrowo:-P. Rolade upieke,bo uwielbiam jaglana i make migdalowa. Dlugo sie nie odzywalam,ale juz wrocilam i przez ten czas,caly czas obserwowalam Twojego bloga. Korzystalam z przepisow i musze stwierdzic,ze bardzo lubie te zdrowe slodkosci i czesto wracam do sprawdzonych przepisow. Czekam na zdrowa wersje pierniczkow;-).
OdpowiedzUsuńWitaj! Bardzo się cieszę, że się odzywasz i nawet myślałam o Tobie kilka razy ;)
UsuńA pierniczki owsiane były już w tamtym roku http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/pierniki-owsiane.html
W tym roku też postaram się coś pokombinować ;)
Pozdrawiam!
Madziu cudowna ta roladka, po prostu super :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady! A Twoja wygląda super :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i przede wszystkim zdrowo. Lubię kaszę jaglaną również w deserach. Twoja rolada znalazła się już na mojej liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa rolada :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków! Ja właśnie w weekend piekłam roladę, ale taką najzwyklejszą, z biszkoptu :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten krem jaglany, będę musiała wypróbować! :)
wygląda bardzo smacznie, a morwa biała jest bardzo dobra, bo wyrównuje poziom cukru we krwi! :)
OdpowiedzUsuńZ mąki migdałowej piekłam ostatnio szarlotkę - takie ciasto jest delikatne i pyszne :) Ciekawy dodatek morwy :)
OdpowiedzUsuńJakie idealne *.* wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPiękna rolada, nieważne z czego zjem ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :) nigdy nie próbowałam morwy :) ciekawa jestem tego połączenia :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić mąkę migdałową inną ?? ; >
OdpowiedzUsuńmoże bym inna orzechowa albo możesz spróbować z kukurydzianą lub gryczaną, ale to będzie już zupełnie inne ciasto i inny smak ;)
Usuń