24 listopada 2015

ROLADA MIGDAŁOWA Z MASĄ I MORWĄ CZARNĄ

Przeglądając moje dotychczas zamieszczone przepisy na blogu (a uzbierało się ich już dosyć sporo) stwierdziłam, że jeszcze nie publikowałam nigdy przepisu na ciasto w postaci pieczonej rolady ;)

Dlatego też nadrabiam to niedopatrzenie i specjalnie na tą okazję upiekłam roladę z mąki migdałowej, którą wypełniłam moją ulubioną masą jaglaną oraz suszoną morwą czarną!


Składniki:
Rolada
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 4 białka jajek
  • 2 banany
  • 1 laska wanilii
Masa
  • 7 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 400ml mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • garść morwy czarnej suszonej
Przygotowanie:
Rolada
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Banany zlendować z miąższem z laski wanilii i bardzo powoli mieszając dodać do ubitych białek.
  3. Do całości dodać mąkę migdałową (również delikatnie mieszając).
  4. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt prostokąta i piec około 30 minut w 170 stopniach.
  5. Upieczone ciasto zdjąć z blaszki, ułożyć na nim suchą ścierkę i zawinąć w rulon, po czym odstawić do wystygnięcia.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładką masę.
  3. Ostudzone ciasto rozwinąć, nałożyć masę jaglaną oraz morwę i ponownie zawinąć- całość pokroić na kawałki.

Nieprawdaż, że wygląda zachęcająco? ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1435kcal
1 kawałek- ok. 120kcal

16 komentarzy:

  1. Wszystko co jest migdałowe to szybko trafia do mojego brzucha. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :), idealny wypiek na zbiżające się Święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. No co tutaj duzo pisac. Jak zawsze,smacznie i zdrowo:-P. Rolade upieke,bo uwielbiam jaglana i make migdalowa. Dlugo sie nie odzywalam,ale juz wrocilam i przez ten czas,caly czas obserwowalam Twojego bloga. Korzystalam z przepisow i musze stwierdzic,ze bardzo lubie te zdrowe slodkosci i czesto wracam do sprawdzonych przepisow. Czekam na zdrowa wersje pierniczkow;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Bardzo się cieszę, że się odzywasz i nawet myślałam o Tobie kilka razy ;)
      A pierniczki owsiane były już w tamtym roku http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/pierniki-owsiane.html

      W tym roku też postaram się coś pokombinować ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Madziu cudowna ta roladka, po prostu super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rolady! A Twoja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i przede wszystkim zdrowo. Lubię kaszę jaglaną również w deserach. Twoja rolada znalazła się już na mojej liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa rolada :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe połączenie smaków! Ja właśnie w weekend piekłam roladę, ale taką najzwyklejszą, z biszkoptu :)
    Podoba mi się ten krem jaglany, będę musiała wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo smacznie, a morwa biała jest bardzo dobra, bo wyrównuje poziom cukru we krwi! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z mąki migdałowej piekłam ostatnio szarlotkę - takie ciasto jest delikatne i pyszne :) Ciekawy dodatek morwy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie idealne *.* wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna rolada, nieważne z czego zjem ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawa propozycja :) nigdy nie próbowałam morwy :) ciekawa jestem tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można zastąpić mąkę migdałową inną ?? ; >

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może bym inna orzechowa albo możesz spróbować z kukurydzianą lub gryczaną, ale to będzie już zupełnie inne ciasto i inny smak ;)

      Usuń