23 października 2017

GRYCZANE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Wspaniałe dietetyczne naleśniki!

Pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych :)



Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej

  • 2 jabłka

  • szczypta cynamonu

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 łyżka erytrolu

  • 2 łyżki jogurtu sojowego

  • szczypta soli

  • świeże listki mięty




Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez co najmniej 12 godzin.

  2. Następnie odlej wodę, wypłucz kaszę i zalej świeżą wodą (na 2 cm ponad poziom kaszy), po czym całość zblenduj ze szczyptą soli.

  3. Naleśniki smaż z obu stron.

  4. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na patelni z dodatkiem erytrolu, pod koniec dodaj rodzynki.

  5. Do naleśników nałóż jogurt i jabłka - całość ozdób również jabłkami i listkami świeżej mięty.


Kalorie:

Całość (2 naleśniki) - ok. 587kcal

1 naleśnik - ok. 294kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.