31 marca 2015

OWOCOWA TARTA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Bez pieczenia! Bez mąki, cukru i tłuszczu! 



Przy tym obłędnie słodka, dzięki rodzynkom, pełnowartościowa dzięki migdałom oraz pełna witamin dzięki owocom! A wypełnienie, jak zwykle z niezastąpionej kaszy jaglanej!

Czy taką zdrową tartę zjedlibyście podczas Wielkanocnego ucztowania? Ja zdecydowanie tak! I nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień :)

Myślę, że wyglądem kupilibyście nią swoich gości i byliby zachwyceni! A smak?- na pewno każdy amator, nawet tych niezdrowych ciast, byłby usatysfakcjonowany :)


Składniki:
  • 4 garście migdałów
  • 3 garście rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • kiwi
  • borówki

Przygotowanie:
  1. Migdały rozdrobnić/zmielić w blenderze.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować na dość lepką masę.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią lub papierem do pieczenia)- schłodzić w lodówce.
  4. Kaszę jaglaną opłukać, ugotować w mleku kokosowym, dosładzając stevią i odstawić do wystygnięcia.
  5. Kaszę zblendować na gładki krem, wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  6. Całość udekorować plastrami kiwi i borówkami.
Taka wiosenna tarta, ozdobiona przeróżnymi owocami na pewno często będzie gościć na moim stole w różnych odsłonach :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 121kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks

35 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł na spód do ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju, jeśli u Ciebie jest tak smacznie przed świętami co będzie w święta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze przepadałam za takimi tartami, ale w swojej oryginalnej wersji są dość kaloryczne. Super, że przygotowałaś taką dietetyczną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Możnaby wymienić rodzynki na daktyle? Bo nie przepadam za rodzynkami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę kawałek, bo chyba się zakochałam *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu ale cudowna tarta, zatęskniłam za latem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana kiedy Ty znajdujesz czas na pieczenie takich pyszności ? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam problem z wegetariańskimi słodkościami. Ale tym razem jestem pewna, że ta tarta musi być pyszna. Wypróbuję i dam znać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tarty na takich spodach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. OMG! OMG! OMG!
    cooo za cudoooo!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja letnia! Szkoda, że za oknem tak nie jest :(

    OdpowiedzUsuń
  12. piękna tarta! a do tego jaka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poczekam do lata i zrobię z malinami i truskawkami z działki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prześliczna tarta! Jaka optymistyczna, owocowa... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką tartę biorę w ciemno :) Zdrowa, ładnie się prezentuje i można ją zjeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna ! Od razu wiosna zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszna- piękna-zdrowa-kolorowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda niesamowicie, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. super tarta musi smakować zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na święta królują inne ciasto ale ta tarta mnie oczarowała i z chęcia ją wypróbuję po świętach.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie wygląda! Z chęcią zjadłabym kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdrowo, smacznie i wiosennie. Czego chcieć więcej? :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zabieram się jutro za przygotowanie takiego cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Letnie smaki i moje ulubione kiwi :) Tarta wyszła Ci cudna!

    OdpowiedzUsuń
  26. O jejku, idealna! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. właśnie ją zrobiłam, bardzo słodki ten spód. Myślę co by zrobić, żeby taki słodki nie był. Poza tym mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja taki lubię! :) ale myślę, że jeśli zamiast rodzynek użyjesz, np. moreli powinien być mniej słodki :) a używając zaparzonego lnu mielonego zamiast owoców suszonych całkowicie pozbędziesz się słodyczy :)

      Usuń