Z chęcią zjadłabym kolejny taki talerz, ale mimo to, iż nie zawiera mięsa jest bardzo sycący!
Składniki:
Kotlety:
- 4 łyżki kaszy KUSKUS
- 4 łyżki groszku
- 1 jajko
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, curry
- 2 plastry selera
- 1 marchew
- 1 burak
- pół cukinii
- 100g czerwonej kapusty
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
- 2 rzodkiewki
- 3 liście sałaty
Kotlety:
- Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Do przygotowanej kaszy dodać jajko, groszek, przyprawy i wszystko razem wymieszać.
- Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
- Selera i marchewkę pokroić w słupki, natomiast buraka i cukinię w plastry.
- Warzywa obsypać ulubionymi przyprawami.
- Ugrillować w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut.
- Kapustę czerwoną poszatkować i dodać kukurydzę.
- Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym i przyprawami.
- Całość dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut, aż surówka nabierze smaku.
A efekt jest wart zachodu :)
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 470kcal
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń