10 kwietnia 2014

WEGETARIAŃSKI TALERZ

Uczta dla wegetarian i nie tylko...
Z chęcią zjadłabym kolejny taki talerz, ale mimo to, iż nie zawiera mięsa jest bardzo sycący!



Składniki:
Kotlety:
  • 4 łyżki kaszy KUSKUS
  • 4 łyżki groszku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, curry
Warzywa grillowane:
  • 2 plastry selera
  • 1 marchew
  • 1 burak
  • pół cukinii
Surówka:
  • 100g czerwonej kapusty
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
Dodatki:
  • 2 rzodkiewki
  • 3 liście sałaty
Przygotowanie:
Kotlety:
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Do przygotowanej kaszy dodać jajko, groszek, przyprawy i wszystko razem wymieszać.
  3. Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Warzywa grillowane:
  1. Selera i marchewkę pokroić w słupki, natomiast buraka i cukinię w plastry.
  2. Warzywa obsypać ulubionymi przyprawami.
  3. Ugrillować w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut.
Surówka:
  1. Kapustę czerwoną poszatkować i dodać kukurydzę.
  2. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym i przyprawami.
  3. Całość dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut, aż surówka nabierze smaku.
Wydaje się dużo pracy, ale tak naprawdę każda czynność zajmuje dosłownie kilka minut.
A efekt jest wart zachodu :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 470kcal

Lekka Wielkanoc

1 komentarz: