Kolejna odsłona!
Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych postanowiłam po raz kolejny upiec sernik.Oczywiście w wersji dietetycznej :)
Składniki:
Spód:
- 2 łyżki płatków żytnich
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 1 łyżeczka stevi
- mały jogurt naturalny
- 500g sera twarogowego (użyłam Emilki)
- 2 łyżki miodu
- 1 dojrzały banan
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- skórka z pomarańczy
- orzechy nerkowca
- Wszystkie składniki na spód zmiksować razem i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 175 stopniach.
- Następnie twaróg wraz z miodem i bananem zmiksować na na gładką, aksamitną masę.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej ze skórką pomarańczową i ponownie zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cynamonu i dodać do masy, powoli mieszając.
- Całą masę wyłożyć na "podpieczony" spód i piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
- Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwi od piekarnika i odczekać pół godziny przed wyjęciem ciasta (aby nie opadło).
- Ostudzony sernik udekorować ulubionymi dodatkami. Ja oczywiście użyłam ulubionych orzeszków nerkowca ;)
Ponadto jest bardzo puszysty, wręcz rozpływa się w ustach!
Na pewno upiekę go po raz kolejny lekko modyfikując dodatki :)
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal
znakomity! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi smacznie:) ..jak najdzie mnie ochota na sernik, to spróbuję zrobić według Twojego przepisu - z bananem chyba jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosenkowo:)
Kamila
Platki zytnie, otreby zytnie i pszenne nie sa bezglutenowe..
OdpowiedzUsuńsernik pycha :) a w dietetycznej wersji można jeść bez wyrzutów sumienia
OdpowiedzUsuńPytanko - czy ten sernik można upiec w ogóle bez spodu? czy wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJasne, że wyjdzie! ;) Robiłam kilka razy bez spodu i był równie pyszny ;)
Usuńwygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńa serniczek jest zbity czy bardziej taki piankowy i kremowy? :)
naprawdę jest piankowy i bardzo delikatny, polecam! :)
Usuńmniam! :) wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńzrobię na święta :) będą dwa, mój już sprawdzony, również fit i Twój :)
OdpowiedzUsuńi będziesz mogła zajadać się do woli!
UsuńMam pytanie, jaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńTortownica, ale ile 24, 28?
Srednica 18cm
UsuńJak to możliwe że po 20 minutach pieczenia się upiekł? Robiłem jak w przepisie i nie wyszedł... Po upieczeniu doczekałem 30 minut jak w instrukcji a sernik spływał jak go postawiłem na bok...
OdpowiedzUsuńUzyles serka twarogowego czy zwyklego twarogu? Zwykly twarog jest ciezszy i nie ma takuej konsystencji jak serek twarogowy
Usuń