Postanowiłam na bazie fasoli pinto i batatów przyrządzić delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku burgery :)
Składniki:
- 100g fasoli pinto
- 1 batat
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka koperku
- przyprawy: sól sezamowa, curry
- Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości (1 godzina).
- Batata obrać ze skórki i ugotować.
- Ugotowanego batata i fasolę zblendować z dodatkiem koperku i przypraw.
- Z masy uformować płaskie kotleciki, oprószyć je czarnym sezamem.
- Burgery piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 burgerów)- ok. 540kcal
1 burger- ok. 45kcal
Nie wiem co powiedzieć, jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńcodziennie mnie zaskakujesz! :)
OdpowiedzUsuńjaki kolor ! : o porwałabym jednego : ) albo dwa :D
OdpowiedzUsuńzdrowe pyszności!
OdpowiedzUsuńBataty jakoś specjalnie nas nie urzekły, ale może w takiej formie bardziej przypadłyby nam do gustu :)
OdpowiedzUsuńminimum składników, maximum smaku- to jest to :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo dobrze :) !
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne, bo wyglądają świetnie! :)
OdpowiedzUsuńMadziu a może podrzucisz kilka sztuk, wyglądają super jak ciasteczka :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńAleż ciekawy przepis. I jeszcze w dodatku niskokaloryczny!
OdpowiedzUsuńAz mi slinka pociekla!
OdpowiedzUsuńMają piękny kolor
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak wegańskie burgery, najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bataty, burgery dla mnie jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie... bardzo ciekawego bloga prowadzisz, zapiszę go sobie w obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie kiedyś :D
OdpowiedzUsuńGenialne masz te przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuńJaki mają piękny kolor! chętnie bym spróbowała!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu burgery! :) Mają świetny kolor :)
OdpowiedzUsuńświetne!!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wegetariańskie burgery są lepsze od tych z mięsem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na burgery! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń