2 grudnia 2014

MIGDAŁOWE BABECZKI Z CUKINII

Już wielokrotnie zachwycałam się mąką migdałową, która rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach!
I tym razem wykorzystałam ją do upieczenia babeczek, jednak z małą modyfikacją, którą było dodanie cukinii.
Cukinia sprawiła, że babeczki były nie tylko delikatne w smaku, ale również wyjątkowo wilgotne :)

A żeby przekonać tych najmłodszych niejadków lub miłośników słodyczy upiekłam je w formie, która na pewno zachęci każde dziecko do spróbowania takiej babeczki! :)

Jest to zdecydowanie słodka i zdrowa propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych!


Składniki:
  • 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100g cukinii
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z limonki
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę.
  3. Zblendować obie mąki z białkami, stevią i cynamonem.
  4.  Do masy dodać cukinię i skórkę z limonki, po czym dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 babeczki)- ok. 450kcal
1 babeczka- ok. 113kcal
 
Korzenne przysmaki

15 komentarzy:

  1. Ale fajne misie :) Aż żal je jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają cudownie :) uwielbiam migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis! Do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudne babeczki i te misie :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo jakie "słodziaszne" misiaczki :) Zabieram ze sobą :D
    Ciekawy pomysł na babeczki, no bo jak to z cukinią? :D
    Mąka migdałowa - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne babeczki! Z maka migdalowa jeszcze nie mialam do czynienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super te misie :) Jak tu takie cudeńko zjeść ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam cukiniowe wypieki, a jeśli do tego dołożyć migdały - coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ rozkoszne te misiaczki! :)

    OdpowiedzUsuń