W wypiekach sprawdza się idealnie, nadaje kremowy posmak i zwartą, a tym samym miękką konsystencję babeczek.
Moim faworytem jest połączenie jej z lekko kwaskowatą żurawiną i aromatycznym cynamonem ;)
Składniki:
- 240g ciecierzycy konserwowej
- dojrzały banan
- 3 jajka
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżeczki stevi
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść żurawiny suszonej
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy, a następnie zmiksować z bananem, jajkami, otrębami, cynamonem, stevią i proszkiem do pieczenia.
- Masę przełożyć do sylikonowych foremek i ozdobić żurawiną.
- Piec około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kalorie:
Całość (12 muffinek)- ok. 920kcal
1 muffinka- ok. 77kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz