Pomyślałam, że zrobię po raz kolejny burgery, jednak tym razem użyję kaszy gryczanej niepalonej, która przez wiele osób uznawana jest, jako królowa kasz. Pełna jakże cennych składników odżywczych, a przy tym pyszna.
Burgery można potraktować, jako przekąska, danie główne, czy wkładka do bułki ;)
Składniki:
- 35g kaszy gryczanej niepalonej
- 200g brokuła
- koperek
- kiełki brokuła
- przyprawy (oregano, papryka słodka, przyprawa grzybowa)
- Kaszę i brokuła ugotować, a następnie zmiksować z koperkiem i doprawić do smaku.
- Dodać kiełki brokuła i wymieszać.
- Uformować kotlety i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Użycie innych, orientalnych przypraw może podrkękcić ich smak, także zachęcam do eksperymentowania! ;)
Kalorie:
Całość (7 burgerów)- ok. 200kcal
1 burger- ok. 29kcal
Burgery z brokuła? Ciekawy pomysł! Fajnie się sprawdzą jako lekka i zdrowa przekąska ;)
OdpowiedzUsuńczy mase sie miksuje mikserem czy blenedrem?
OdpowiedzUsuńjakoś nie zachowały konstrukcji po wyjęciu z piekarnika :( chociaz w formie zapiekanki również były pyszne!
Ja użyłam blendera, ale nie ma to większego znaczenia. Może nie odcedziłaś porządnie kaszy i brokuła i były zbyt wodniste? Przy formowaniu można też je mocniej zbijać, żeby były zwarte ;)
Usuńto już wiem, gdzie popełniłam błąd, dzięki! :)
Usuń