25 sierpnia 2020

Gazpacho z awokado i ogórka

Składniki:

  • Dojrzałe awokado (najlepiej odmiana hass) - 2 szt.
  • świeże ogórki gruntowe - 8 szt.
  • jogurt naturalny - 400 g
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • cebula (słodka odmiana) - 1/2 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 1 łyżeczka
  • koperek świeży - 4 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • przyprawa z suszonym pomidorem - 2 łyżki
  • tortille kukurydziane - 2 garści

Przygotowanie:

  1. Awokado i ogórki obierz ze skórki, następnie zblenduj wraz z jogurtem, sokiem z cytryny, cebulą, koperkiem, oliwą oraz solą i pieprzem - przełóż do miseczek.
  2.  Jeśli składniki nie były z lodówki, przed podaniem schłodź całość w lodówce, a następnie udekoruj przyprawą z suszonym pomidorem, posiekanym koperkiem, plastrami awokado oraz kukurydzianymi tortillami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz