Składniki:
- soczewica czerwona - 400 g
- przecier pomidorowy - 250 g
- passata pomidorowa - 700 g
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 1 łyżka
- cebula czerwona - 1 szt.
- makaron do lazani - 200 g
- koperek świeży - 1 pęk
- wegański parmezan - 1 kawałek
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, na której podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj ugotowaną soczewicę, przyprawy, koncentrat oraz passatę pomidorową. Całość duś przez kilka minut.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż niewielką warstwę farszu. Następnie makaron i farsz - i ponownie makaron oraz sos. Całość przykryj folią aluminiowa i zapiekaj przez około 20 minut. Następnie ściągnij folię i piecz kolejne 5 minut.
- Gotową lazanię pokrój na kawałki, posypując startym wegańskim parmezanem oraz koperkiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
chce! :D
OdpowiedzUsuńWegańska czy nie, jest pyszna!
OdpowiedzUsuń