30 czerwca 2020

Wegańska lazania



Składniki:

  • soczewica czerwona - 400 g
  • przecier pomidorowy - 250 g
  • passata pomidorowa - 700 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • makaron do lazani - 200 g
  • koperek świeży - 1 pęk
  • wegański parmezan - 1 kawałek

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, na której podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj ugotowaną soczewicę, przyprawy, koncentrat oraz passatę pomidorową. Całość duś przez kilka minut.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż niewielką warstwę farszu. Następnie makaron i farsz - i ponownie makaron oraz sos. Całość przykryj folią aluminiowa i zapiekaj przez około 20 minut. Następnie ściągnij folię i piecz kolejne 5 minut.
  4. Gotową lazanię pokrój na kawałki, posypując startym wegańskim parmezanem oraz koperkiem.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

2 komentarze: