8 marca 2015

BEZGLUTENOWE BROWNIE Z BATATÓW

Szaleństwo batatowe trwa!
Staram się brać w nim czynnie udział i tym razem proponuję słodki sposób na batata! ;)

Zastanawiając się nad wypiekami, w których mogłabym użyć batata od razu pomyślałam o brownie!
Brownie charakteryzuje się tym, że jest bardzo wilgotne i zbite, a zatem słodkie ziemniaki wpasują się w nie idealnie!


Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 bataty
  • 2 białka jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego

Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować (wręcz rozgotować), odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Bataty ugotować, ostudzić i zblendować na puree.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować (oprócz białek).
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  5. Ciasto przełożyć do formy (sylikonowej) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Gotowe brownie posypać cukrem pudrem trzcinowym i kruszonym ziarnem kakao.
Słodkie ziemniaki to wspaniały składnik, który pozwala na wiele słodkich eksperymentów! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1680kcal
1 kawałek- ok. 105kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks

24 komentarze:

  1. brownie z batatow juz od jakiegos czasu chodzi za mną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To brownie musi być cudowne! A nawet wczoraj myślałam o jakimś cieście albo ciastkach z batatami, ale placki wygrały ;p Cóż, trzeba iść po kolejną sztukę do sklepu i dalej kombinować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę tych batatów :) I ciasta też!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie z batatów? Potrafisz stworzyć wszystko! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. aa wyprzedziłaś mnie, bataty kupione i dziś/jutro miało być brownie właśnie :) rozumiem, że warto robic? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham to warzywo, od pierwszego kęsa się zakochałam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam że można je zrobić nawet z batatów:)) Wygląda super:))

    OdpowiedzUsuń
  8. bataty podbijają blogosferę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda a do tego przepis jest kompletny. Mam książkę kucharską, w której proponują przepis na ciasto batatowe. W składnikach pominięto mąkę, o której dodanie proszą w wykonaniu. I jak tu być mądrym... ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Madziu muszę poszukać tych batatów. Chodzą za mną i chodzą. Pysznie to zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny świetny pomysł na ziemniaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie brownie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio często widzę przepisy z batatów, chyba muszę w końcu spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ Ty masz kulinarną wyobraźnię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł. Ciasto wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Szalejesz z tymi propozycjami. Ciasto wygląda obłędnie!
    Jak oglądam zdjęcia, przepisy, pomysły to zastanawiam się gdzie CI się to wszystko mieści?:)

    OdpowiedzUsuń