Staram się brać w nim czynnie udział i tym razem proponuję słodki sposób na batata! ;)
Zastanawiając się nad wypiekami, w których mogłabym użyć batata od razu pomyślałam o brownie!
Brownie charakteryzuje się tym, że jest bardzo wilgotne i zbite, a zatem słodkie ziemniaki wpasują się w nie idealnie!
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 2 bataty
- 2 białka jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować (wręcz rozgotować), odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
- Bataty ugotować, ostudzić i zblendować na puree.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować (oprócz białek).
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Ciasto przełożyć do formy (sylikonowej) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe brownie posypać cukrem pudrem trzcinowym i kruszonym ziarnem kakao.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1680kcal
1 kawałek- ok. 105kcal
Smaczne ;))
OdpowiedzUsuńbrownie z batatow juz od jakiegos czasu chodzi za mną :)
OdpowiedzUsuńCuda tworzysz :)
OdpowiedzUsuńTo brownie musi być cudowne! A nawet wczoraj myślałam o jakimś cieście albo ciastkach z batatami, ale placki wygrały ;p Cóż, trzeba iść po kolejną sztukę do sklepu i dalej kombinować :D
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tych batatów :) I ciasta też!
OdpowiedzUsuńBrownie z batatów? Potrafisz stworzyć wszystko! <3
OdpowiedzUsuńaa wyprzedziłaś mnie, bataty kupione i dziś/jutro miało być brownie właśnie :) rozumiem, że warto robic? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak! polecam! :)
UsuńKocham to warzywo, od pierwszego kęsa się zakochałam <3
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że można je zrobić nawet z batatów:)) Wygląda super:))
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńbataty podbijają blogosferę :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda a do tego przepis jest kompletny. Mam książkę kucharską, w której proponują przepis na ciasto batatowe. W składnikach pominięto mąkę, o której dodanie proszą w wykonaniu. I jak tu być mądrym... ;)
OdpowiedzUsuńMadziu muszę poszukać tych batatów. Chodzą za mną i chodzą. Pysznie to zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny pomysł na ziemniaka ;)
OdpowiedzUsuńTakie brownie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń:O
OdpowiedzUsuńOstatnio często widzę przepisy z batatów, chyba muszę w końcu spróbować... :)
OdpowiedzUsuńAleż Ty masz kulinarną wyobraźnię!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Ciasto wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńSzalejesz z tymi propozycjami. Ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńJak oglądam zdjęcia, przepisy, pomysły to zastanawiam się gdzie CI się to wszystko mieści?:)
mój narzeczony ma pojemny żołądek :)
Usuńhahaha :) fajnie, gratuluję!
Usuń